Webes menetrend ismertető
Rendszerigény

A web-es felület megtekintéséhez grafikus megjelenésű böngészőre van szükség, amely engedélyezett JavaScript támogatással rendelkezik. Tesztelt böngészők:

Bevezető

Debrecen helyi webes menetrendje egy korszerű, internetes, böngésző alapú utastájékoztató szoftver.

Az alkalmazás indítása

A szoftver kezelőfelülete a következő főbb részekből áll:

Az oldal felépítése

Főképernyő

Az alkalmazás indulásakor megjelenő főképernyő az 1. ábrán látható. Az alábbi funkciók érhetőek el:

Nyitóképernyő 1. ábra Főképernyő

Megállóválasztás

Megállóválasztás esetén a 2. ábrán látható képernyő látható. A felső sorban az összes járat fel van sorolva a könnyebb navigálás érdekében. Az alsó részen pedig kezdőbetű alapján szűrhetjük a megállókat. Először az ’A’ betű lesz aktív, így az ’A’-val kezdődő megállók kerülnek felsorolásra, valamint a jobb oldali térképen feltüntetésre is kerülnek. Ha egy megálló neve fölé visszük az egeret, a térképen az adott megálló helyét jelző ábra nagyobb méretű lesz, ezzel jelezve az aktuális megállót.

Megállóhely kiválasztása 2. ábra Megállóválasztás I.

A megállóválasztás után a térkép helyére egy listában megjelennek az adott megállóban közlekedő járatok (3. ábra). Ezek után, ha kiválasztottuk az adott járatot, átjutunk a menetrend ablakra. A program figyel arra, hogy melyik megállót néztük meg az előző ablakon, így a menetrend is attól a megállótól lesz kiírva.

Megállóhely kiválasztása 3. ábra Megállóválasztás II.

Járat menetrend

Menetrend 4. ábra Menetrend I.

A 4. ábrán látható egy kiválasztott jármű menetrendje. Függőlegesen haladva a következő részekből áll össze:

A bal oldali megállólistában is választhatunk megállót, ebben az esetben a kiválasztott megálló adatai jelennek meg, vagyis, hogy onnantól számolja a következő megállókhoz való elérést (percben). A menetrend táblázatban megjelenő számok jelzik, hogy mikor indul az adott megállóból a járat. (5. ábra).

Menetrend 5. ábra Menetrend II.

Térképes kereső

A gombra kattintva átirányít a debreceni térképes kereső alkalmazásra (http://kereso.dkv.hu)